Modern anlamda faizsiz bankacılık fikrinin doğmasıyla birlikte 1950'li yıllardan sonra sistem, teoriden pratiğe geçme imkânı bulmuş ve bu alanda hizmet veren birçok kurum ortaya çıkmıştır. Faizsiz ekonomi anlayışının pratik bir yansıması olarak faaliyet gösteren bu kurumlar, devlet destekli ve özel teşebbüsler olmak üzere günden güne artış göstermektedir. Faizsiz olduğu iddiasıyla ortaya çıkan bu kuruluşların belli ilkeler çerçevesinde işlem yapma ve denetlenme zorunluluğu hasıl olmuştur. Bu kapsamda dünyanın birçok yerinde fıkhi ve iktisadi birikimden istifade ederek çeşitli "faizsiz finans standartları" hazırlanmıştır ve hali hazırda bu süreç devam etmektedir. Ülkemizde ise kendine özgü standartlar henüz yapılmamıştır.
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de faizsiz bankacılık alanı günden güne gelişmekte ve buna olan yönelim artmaktadır. Sistemin doğru bir şekilde gelişmesi ve istenen düzeyde başarı gösterebilmesi için iktisat, finans ve fıkıh birikimden istifade edilmelidir. Buradan hareketle Mukayeseli Faizsiz Finans Standartları Okumaları Atölyesinde; alanında uzman akademisyenler ve iş insanları öncülüğünde iktisadi – finansal bilimler ve fıkhi birikim göz önünde bulundurularak dünyadaki çeşitli standartlar, karşılaştırmalı bir analize tabi tutulacaktır. Bunun sonucunda ortaya çıkacak ilmi birikimin, ülkemizde henüz somut olarak gün yüzüne çıkamamış olan "faizsiz finans standartları"nın hazırlanmasına ve bu alandaki çalışmalara katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Düzenleyen: Marmara Üniversitesi Rektörlüğü himayesinde Marmara Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜİSEF).
Hedef: Dünya genelinde İslami finans ve bankacılık sisteminde kullanılan faizsiz bankacılık standartlarını karşılıklı olarak okumak ve bu alana ilgi duyanların ilmi gelişimine katkı sağlamaktır.
Katılımcılar: İslam iktisadı ve faizsiz bankacılık alanına ilgisi olan lisansüstü öğrencileri ve ilgili meslek grupları.
Takip Edilecek Materyaller: AAOIFI, IIFM, CIBAFI, İslam Fıkıh Akademisi ve Bank Negara Malaysia Standartları (Arapça ve İngilizce Metinler).
Atölye Hocaları: Prof. Dr. Hasan Hacak, Prof. Dr. Erol Özvar, Dr. İsmail Halitoğlu, Doç. Dr. İsmail Cebeci, Öğr. Gör. İsmail Eriş.
Yer: Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Sultan Ahmet Yerleşkesi.
Adres: Sultan Ahmet Mahallesi, At meydanı Sok., 34122 Fatih/İstanbul – Avrupa
Gün ve Saat: Perşembe- 14.00-16.00
İletişim: muisefmarmara@gmail.com
Tel: 536 915 19 33 (Arş. Gör. Yunus Akyüz, Düzenleme Sekreteri)
Kontenjan: Katılımcı sayısı 30 kişiyle sınırlıdır.
(Program sona erdi.)
Bu sayfa İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü tarafından en son 24.02.2020 16:44:30 tarihinde güncellenmiştir.