“Balkan Ülkelerinde Sosyal ve İktisadi Kurumların Oluşumunda Vakıfların Rolü” Adlı Çalıştay Tamamlandı

“Balkan Ülkelerinde Sosyal ve İktisadi Kurumların Oluşumunda Vakıfların Rolü” Adlı Çalıştay Tamamlandı

Üniversitemiz İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin İslam Kalkınma Bankası Araştırma ve Eğitim Enstitüsü (IRTI) ve Kuveyt Vakıflar Genel Müdürlüğü ile beraber 23-25 Kasım 2019 tarihinde düzenlediği “Balkan Ülkelerinde Sosyal ve İktisadi Kurumların Oluşumunda Vakıfların Rolü” konulu çalıştay tamamlandı.

MÜ İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Raşit Küçük salonunda düzenlenen çalıştayda Balkan ülkelerinin dini temsilciliklerinden katılımcılar; Kuveyt, Cezayir, Tunus, Suudi Arabistan’dan vakıf konusunda çalışmaları bulunan araştırmacılar yer aldı. Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü de çalıştaya katılım sağlamış ve özellikle Türkiye’nin Balkanlardaki vakıf mirası için sunabileceği imkanlar hakkında bilgilendirme yapmıştır.

Çalıştay, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi İshak Kızılarsan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Boynukalın, Kuveyt Vakıflar Genel Müdürlüğü Projeler Müdürü Kewakeb el-Melhem, IRTI’den Dr. Abdullahi Muhammed, Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğü Kültür ve Tescil Daire Başkanı Dr. Mevlüt Çam ve İstanbul Müftüsü Prof. Dr. M. Emin Maşalı’nın yaptığı selamlama konuşmaları ile başladı. Çalıştayda M.Ü. İlahiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ali Köse de hazır bulundu.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar’ın “Sosyal ve İktisadi Kurumların Oluşumunda Vakıfların Rolü” konulu açılış konferansından sonra İslam dünyasında modern dönem öncesi yaşanmış olan vakıf tecrübeleri ile modern dönemde vakıfların idari ve mali yönetimine dair tekliflerin yer aldığı konuşmalar yapıldı.

Birinci günün ilk oturumunda Prof. Dr. Nureddin el-Hâdimî, Bosna Hersek Vakıflar Genel Müdürü Dr. Senaid Zaimovic ve Türkiye Vakıflar Genel Müdürlüğünden Dr. Mevlüt Çam vakıflar hakkında genel değerlendirmeler içeren tebliğlerini sundular. İkinci oturumda Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Özcan ve İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden Mürsel Sarı vakıfların idari ve mali yönetimi ile ilgili konuşmalarını yaptılar.

İkinci günün ilk oturumunda IRTI’den Dr. Abdullahi Muhammed ve Lübnan’dan Dr. Abdülhalim Zeydan; ikinci oturumda İslam Kalkınma Bankası’ndan Yusuf Ata el-Sevâdî ve Cezayir Ticaret Üniversitesi’nden Dr. İlyas b. Hadde vakıfların iktisadi ve toplumsal etkilerin hakkındaki tebliğlerini sunduktan sonra Dr. Senaid Zaimovic Bosna Hersek’teki vakıf tecrübesi hakkında bilgi verdi.

Sonraki oturumlarda ise Balkan ülkelerinden gelen katılımcılar kendi ülkelerindeki vakıf tecrübeleri hakkında konuştular. Hırvatistan Müftü Yardımcısı Arslani Mevludi, Sırbistan İslam Birliği Başkanı Sead Nasufovic, Sırbistan Sancak Müftüsü Sena Halitovikj, Karadağ İslam Meşihatı’ndan Ömer Kajoshaj, Gümülcine Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, Romanya Müftü Yardımcısı Ergün Refi, Slovenya Müftüsü Nejad Grabus, Slovenya Vakıflar Müdürü Nevzat Poriç, Arnavutluk’tan Dr. Tahir Zeynel Hasani, Makedonya İslam Birliği Vakıflar Müdürü Driton Dikena, Kosova’dan İslam Hasani ile Vedat Sahiti ve Bulgaristan İslam İstişare Meclisi Vakıflar Müdürü Hasan Ibriyamov Yuseinov kendi ülkelerindeki vakıf tecrübeleri ile ilgili tebliğlerini sundular. Ülkelerindeki vakıfların özellikle mali açıdan güçlendirilmesi için yapılması gereken hususlar ile ilgili tekliflerde bulundular.

Çalıştay sonuç raporunun okunduğu tartışıldığı sonuç oturumuyla sona erdi.

 

IMG_8354.JPG (5.76 MB)

IMG_8383.JPG (6.01 MB)

IMG_8417.JPG (6.03 MB)

IMG_8455.JPG (6.20 MB)

IMG_8510.JPG (6.89 MB)

IMG_8536.JPG (6.15 MB)

IMG_8667.JPG (8.16 MB)

IMG_8678.JPG (5.69 MB)

IMG_8806.JPG (6.44 MB)


Bu sayfa İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü tarafından en son 20.02.2020 21:40:58 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM