Küresel İslami Sigortacılık ve Reasürans şirketlerinin aktif büyüklüğü son yıllarda hızlı bir büyüme kaydederek 2020 yılında 102 milyar ABD dolara ulaşmıştır. Benzer şekilde, Türkiye'de Katılım esasları çerçevesinde faaliyette bulunan Sigorta şirketi sayısı 2020 yılında 5 Hayat ve 11 Hayatdışı olmak üzere toplamda 12’ye ulaşmış, Katılım Sigortacılığı prim üretimi ise 4 milyar TL'yi geçmişrtir. Bu dönemde hızlı büyümenin sonucu olarak Katılım Sigortacılığının sektörel payı %1.5’dan %5’e yükselmiştir.
Katılım Sigortacılığının hızlı büyümesine paralel olarak kamu otoritesi tarafından yasal alt yapının geliştirilmesine yönelik önemli adımlar atılmıştır. Bu süreçteki önemli gelişmelerden bir tanesi, Katılım Esasları Çerçevesinde Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetlerine İlişkin Yönetmenliğinin 19 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlülüğe girmesidir. Bu yönetmelik ile Katılım Sigorta Şirketi olarak faaliyet gösterecek şirketler için ek düzenlemeler getirilmiş, Katılım birimi ve diğer birim personelinin katılım finans alanında lisans/lisansüstü programlardan mezun olması veya ilgili kurumlarca uygun görülecek ulusal/uluslararası sertifika sahibi olması zorunlu hale gelmiştir.
Ülkemizdeki ivmeli yükselişini sürdüren Katılım Sigortacılığı sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden Marmara Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü (MÜİSEF), ilgili akademik alanın ve sektörün yetişmiş insan kaynağının oluşmasına katkı sunmak amacıyla 2021-2022 akademik yılında eğitim dili Türkçe olan İslami Sigortacılık tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına ilk defa öğrenci alacağını duyurmuştur. MÜİSEF alanında öncü olan iki yeni lisansüstü programı ile Türkiye’deki Katılım Sigortacılığı sektörünün sürdürülebilir büyümesine önemli katkılar sunacaktır. MÜİSEF lisansüstü programlarının online başvuruları 2-15 Ağustos 2021 tarihleri arasında olacaktır. Detaylı bilgi için MÜİSEF internet sitesini ( https://muisef.marmara.edu.tr/ ) ziyaret edebilirsiniz.
İslam ekonomisi ve finansı alanlarında çalışmalar yaparak küresel anlamda İslam’ın öngördüğü prensiplere uygun bir ekonomik sistemin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve Katılım finans sistemindeki gelişmelere koşut olarak ilgili sektörlerde ortaya çıkan akademik anlamda donanımlı ve yetişmiş insan kaynağını oluşturma amacıyla 2019 yılında kurulan MÜİSEF bünyesinde, yeni açılan İslami Sigortacılık programının yanı sıra İslam Ekonomisi ve Finansı (İngilizce) tezli yüksek lisans programı ile eğitim dili Türkçe olan İslam Ekonomisi ve Finansı tezli ve tezsiz yüksek lisans programları da bulunmaktadır.