18. Yüzyıl Üsküdar Para Vakıfları Çalıştayı Gerçekleşti

TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yapılan “18. Yüzyıl Üsküdar Para Vakıfları Çalıştayı” Marmara Üniversitesi Sultanahmet Külliyesi’nde düzenlendi. 

Toplantının açılış konuşmalarını; Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İstanbul Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut yaptı. 

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar: “Bu çalıştay TÜBİTAK 1001 Projesi kapsamında yapılan bir çalışmanın neticelerinin tartışıldığı bir toplantıdır. Böyle bir çalışmada hissedar olmaktan dolayı memnun olduğumu ifade etmek isterim. Marmara Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi iş birliğiyle kayda değer bir projeye imza attık. Önemli ve öncü bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Eleştirileriniz ve düşüncelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum. Çünkü söyledikleriniz çalışmanın gelişimi için çok önemli bir güç oluşturacaktır. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum.” ifadelerini kullandı. 

Çalıştayın güzel bir birliktelik ve amaç için gerçekleştirildiğini belirten İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, projenin paydaşı oldukları için çok mutlu olduklarının altını çizdi. Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında: “Ben farklı kurumlarda çalışıp aynı amaç için bir araya gelen öğretim üyelerinin çalışmalarını çok önemsiyorum. Bu projemiz ortak çalışma kültürünün geliştirilmesi için öncü bir çalışma olacaktır. Konusu gereği çalışma geçmişimize ışık tutan bir konumda yer alıyor. Hayat; gerçeklik üzerine kurulu bir süreç. Bu noktada vakıflar ve özellikle para vakıfları bizim geçmişimizin sosyal hayatını yansıtan önemli kuruluşlardır. Bu çalışmanın günümüz vakıflarına ilham kaynağı olacağı inancındayım.” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut yaptığı konuşmada: “Projede emeği geçen arkadaşlarımı en içten duygularımla kutluyorum. Böyle öncü bir çalışmaya imza atarak ülkemizin bilgi birikimi adına önemli bir kaynak yaratmış oldular. Para vakıfları bizim coğrafyamızda doğan özel konulardır. Günümüzde pek çok kuruluşa esin kaynağı olmuştur. Bu öncü çalışmayla beraber hak ettiği değeri bulacaktır.” ifadelerini kullandı. 

Toplantının devamında İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Kaya proje hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Süleyman Kaya sunumunda; inceledikleri muhasebe kayıtları, ulaştıkları vakıf sayıları, elde ettikleri veriler hakkında katılımcıları aydınlattı. Doç. Dr. Kaya: “Projemizde 87 seneyi kapsayan muhasebe kayıtlarını inceledik. Araştırmalarımız sırasında 139 farklı vakfa ulaştık. Bu vakıfların 18 tanesinin bir yıllık, 38 tanesinin on yıldan az ve 48 tanesinin ise 40 yıldan fazla muhasebe kaydı var. Bize en sağlıklı bilgileri veren 40 yıldan fazla muhasebe kaydı olan vakıflar oldu. Projede sürecinde elde ettiğimiz verileri tablolara aktararak genel bir veri şablonu elde ettik. Tüm bu verileri yayımlayarak size ulaştıracak ve bilim dünyasına katkı sağlayacağız.” ifadelerini kullandı. 

Çalıştay; projede yer alan öğretim üyelerinin sunumlarını yapmalarının ardından değerlendirme kısmıyla sona erdi. 

DSC_3389.jpeg (285 KB)

DSC_3418.jpeg (326 KB)

HIZLI ERİŞİM